Εργασία 2: RSS Feed Reader

 Το Really Simple Syndication (RSS) είναι ένας τρόπος δημοσίευσης νέων, καταγραφών και άλλου περιεχομένου στους χρήστες του και ανάγνωσης του διαδικτύου. Είναι μια ψηφιακή τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες της να γίνουν αναγνώστες μιας κεντρικής ιστοσελίδας (RSS Reader) μέσω της οποίας μπορούν να λαμβάνουν τα νέα και τις ενημερώσεις ιστοσελίδων της επιλογής τους. Οι ενημερώσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διάρκειας περίπου μιας ώρας.

Με άλλα λόγια το RSS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος που προσφέρεται για την πρόσβαση σε πληροφορίες.  Λόγω του ότι το Διαδίκτυο αποτελείται πλέον από δισεκατομμύρια σελίδες οι οποίες περιέχουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών που είναι σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, με την χρήση του RSS οι πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον χρήστη έρχονται στον υπολογιστή του χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.

Η διαφορά που παρουσιάζει το RSS από το  email είναι ότι με την χρήση του RSS  μετριάζεται και μειώνεται η ενοχλητική αλληλογραφία που υπάρχει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αυξάνεται η πιθανότητα η πληροφορία να φτάσει στους τελικούς αποδέκτες της. Το RSS αποτελεί ένα πολύ καλό τροφοδότη των μηχανών αναζήτησης με αποτέλεσμα ο χρήστης να εξοικονομεί χρόνο κατά την διάρκεια της αναζήτησης των πληροφοριών που τον απασχολούν.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του RSS είναι ότι έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες του Web  σε ένα σημείο. Δηλαδή αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες κάποιος χρήστης του διαδικτύου για να βρει πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν θα πρέπει να επισκέπτεται διάφορες σελίδες και τοποθεσίες του διαδικτύου για να βρει τις τελευταίες ανακοινώσεις. Με την χρήση όμως του RSS, όλες οι πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον χρήστη βρίσκονται όλες σε ένα χώρο. Εκεί ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες αυτές, μπορεί να τις προωθήσει σε άλλα άτομα, να τις αρχειοθετήσει για μετέπειτα χρήση ακόμα και να τις σβήσει εάν δεν τον ενδιαφέρουν.

Επίσης, με την δημιουργία bloggy page με τις σημαντικότερες πληροφορίες που θεωρεί ο χρήστης τα υπόλοιπα άτομα με το πάτημα ενός κουμπιού (share)  έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Παλαιότερα το RSS είχε πρόσβαση μόνο σε κείμενο όμως λόγω της αυξημένης ζήτησης του τα δεδομένα πλέον άλλαξαν. Το περιεχόμενο του RSS  δεν βασίζεται μόνο σε κείμενο αλλά και σε ποικιλία πολυμέσων όπως εικόνες, βίντεο κλπ.

Σε περίπτωση που κάποιος  θέλει να διαβάσει τα νέα άρθρα σε χώρο που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδύκτιο, μπορεί να το κάνει με το RSS Feeds. Μέσω ενός προγράμματος που μπορεί να το εγκαταστήσει στο υπολογιστή του, το Google Gears, μπορεί να τα κατεβάσετε από πριν και στη συνέχεια να τα διαβάζει με την ησυχία σας στο χώρο όπου δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιπλεόν, η αναζήτηση για νέες σελίδες γίνετε εύκολα μέσω λέξεων και φράσεων.

Όσον αφορά την μαθησιακή διδασκαλία ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στην μάθηση είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί RSS Feeds  με τα προσωπικά ιστολόγια των μαθητών και έτσι θα υπάρξει μια συγκεντρωτική συλλογή με τις εργασίες των μαθητών και θα μπορεί να ελέγχεται το περιεχόμενο και τα σχόλιο που κάνουν στα ιστολόγιά τους. Επιπλέον, με την χρήση του γίνεται εύκολη η αναφορά στις εργασίες και στην πρόοδο των παιδιών σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση που οι μαθητές όμως δεν έχουν ιστολόγια τους δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους εξατομικευμένο Google reader και να ενημερώνονται και να κάνουν εξειδικευμένη έρευνα σε διάφορα θέματα.

Μάθετε περισσότερα για το RSS εδώ!!

Εσείς πόσο χρήσιμο θεωρείται ότι είναι το RSS στην καθημερινότητά μας;

1 thoughts on “Εργασία 2: RSS Feed Reader